Av John Järpling

3 tips för att skapa ett grymt team

2022-02-15

Tips, Projekt & Organisation

Idag tänkte jag dela med mig av några trix och tips kring ledarskap. En sak som jag själv fått som feedback genom åren är att jag ofta får till bra team, team som är effektiva, levererar och trivs tillsammans. Vad är hemligheten för att skapa ett sånt team, hur gör man?

En grundläggande sak är att det inte går att mekaniska följa råd, man måste ha empati och passion, men också måste vara ärlig med det man gör. Det går inte bara checka av ”Bjuda på fika” och gå vidare och tro att man nu har byggt fin teamkänsla. Man måste delta, vilja, skapa engagemang i fikan från sig själv. Många gånger har jag pratat med missnöjda teammedlemmar från andra team som är irriterade på att deras projektledare inte bjuder till, och om hen gör det så är det mer för att det kommer order uppifrån att bjuda på fika än för att man själv menar att man vill, att man bryr sig om sitt team.

Tips nummer 1: Microbelöningar

Mitt första tips är därför, jobba med microbelöningar (fika, posta en kuvert med en plopp och en handskriven lapp med tack i) men se till att du speglas i det du gör, så det finns någon form av eget engagemang. Jag tror generellt mer på många små saker än en stor fest, det är den feedback jag fått mest genom åren.

Hellre en enkel AW på kontoret med pizza och små fikor och överraskningar än att man gör en fet kick off resa. Och tänk på att inte delegera ut det till någon i projektet för du har ont om tid, det är det värsta man kan göra. Teamet vill känna att DU har lagt ner tid för dem, det är poängen.

Tips numer 2: Trygghet

Mycket forskning på hur man skapar effektiva team framhåller vikten av att man har en trygg miljö i teamet. Dvs, alla vågar erkänna fel och brister utan att bli attackerade. Det får inte finnas en blame kultur i teamet, alla gör fel.

Ett sätt att bygga trygghet är att vara ärlig med sina egna fel, brister och misstag. Inget får folk att tappa respekten för en person som inte kan erkänna man gjort fel eller tänkt fel. Jag gör fel och misstag hela tiden, men jag brukar säga att tricket är att försöka göra nya misstag istället för samma om och om igen. Led genom att gå först och rakryggat berätta om vad du gjort för fel och lyssna på vad teamet säger när du berättar om det.

Tips nummer 3: Var tydlig

Olika team är olika seniora så nivån på tydlighet är olika, att vara tydlig är inte samma sak som att köra micromanagement (men kan ibland uppfattas som det). När det är stressigt och virrigt läge är det extra bra att vara tydlig. Jag vill att du fokuserar på detta, och inget annat. Gör inte det, gör det. Inga kanske, inga om du skulle kunna tänka dig, inga vad tror du om att eventuellt… nej nej. Raka tydliga beslut. Men lyssna för guds skull på vad som kommer för motargument, ibland har man inte rätt om vad som är viktigast faktiskt.

Tydlighet bygger trygghet, alla vet vad som gäller och vad man ska göra och teamet vet att blir det fel så kommer du som ledare säga att du valde fel. Det skapar ett bra team.

Bonus

Bygg en transparent och ärlig miljö i projektet genom att tänka på både relationen gentemot Styrgrupp / Projektorganisationen med leverantören samt den interna gruppen.

Jobba med den interna projektgruppen olika sätt men behandla folk som vuxna, dvs var ärlig med var som händer, göm inte problem. Uppmuntra projektgruppen genom att ge microbelöningar och ha en öppen dialog, coacha personer som ska ge info och ge feedback för att säkerställa bra möten.

Lycka till, vill du bolla så hör av dig till oss på Commerce Mind, vi har lång erfarenhet av ledarskap och bygga team.

John Järpling

John är projektledaren bakom e-handelsframgångar som NA-KD.com, Lyko.com och Coop.no online daglivaruhandel. Förutom att leda några av Nordens mest uppmärksammade ehandelsprojekt har han drivit produktutvecklingen av två olika ramverk på Episerver/Optimizely Commerce och commercetools.

Med mer än 20 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, projektstyrning för e-handel, organisationsförändring och med en extraordinär känsla för att bygga effektiva team är John en tillgång för alla företag som vill något extra med sin e-handelsförsäljning.

Epost: epost

Commerce Mind

Commerce Mind är ett oberoende specialistföretag inom e-handel. Vi hjälper dig med allt från KPIer till teknik och arkitektur till processutveckling och upphandling.

Läs mer om vårt erbjudande här

Tveka inte på att kontakta oss ifall du vill röra dig snabbare.